Η οστεοπόρωση είναι ασθένεια όπου τα κόκκαλα γίνονται εύθραυστα,
λόγω απώλειας οστικής μάζας.
Στους ασθενείς με οστεοπόρωση αυξάνεται ο κίνδυνος καταγμάτων που συμβαίνουν
με μεγαλύτερη συχνότητα στη σπονδυλική στήλη, στους καρπούς
και στις αρθρώσεις των γοφών (κατ’ ισχίον αρθρώσεις).
Στην οστεοπενία η απώλεια οστικής μάζας είναι μικρότερη απ’ ότι στην οστεοπόρωση και ο κίνδυνος καταγμάτων είναι μικρός.
Οι ασθενείς που πάσχουν από οστεοπενία έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν οστεοπόρωση και είναι περισσότεροι από τους ασθενείς με οστεοπόρωση.
Παθήσεις
Η οστεοπόρωση μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία και είναι πολύ πιο συνήθης σε γυναίκες οι οποίες αποτελούν το 80% των συνολικών ασθενών.
Εκτιμάται ότι το 50% των γυναικών και το 25% των ανδρών ηλικίας άνω των 50 ετών, θα παρουσιάσουν στη ζωή τους κάταγμα λόγω οστεοπόρωσης.
Αιτίες
Οι παράγοντες που συνηγορούν στην αύξηση του κινδύνου για απώλεια οστικής μάζας και οστεοπόρωσης είναι πολλοί. Μπορούμε να λαμβάνουμε μέτρα πρόληψης για μερικούς από τους παράγοντες αυτούς κι έτσι να απομακρύνουμε τον κίνδυνο της νόσου.
Παράγοντες Οστεοπόρωσης και Οστεοπενίας:
Διάγνωση
Ο καλύτερος τρόπος για τον έλεγχο της υγείας των οστών είναι η μέτρηση της οστικής πυκνότητας (BMD)
με τη βοήθεια του DXA τεστ (DEXA scan).
Το τεστ αυτό βοηθά στη διάγνωση της οστεοπόρωσης,
στην αξιολόγηση της δύναμης των οστών και στο αποτέλεσμα των θεραπειών.
Η απώλεια οστικής μάζας δεν προκαλεί συμπτώματα. Η οστεοπόρωση εξελίσσεται αθόρυβα.
Η διάγνωση γίνεται συνήθως όταν προκαλείται κάταγμα για κάποιο λόγο όπως πτώση, στραμπούληγμα ή χτύπημα.
Θεραπεία
Ο ενδοκρινολόγος διαβητολόγος Dr Νικόλαος Ποντικίδης προτείνει για την πρόληψη της οστεοπόρωσης τα εξής:
Μπορείτε να εντάξετε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά (γιαούρτι, γάλα, τυρί) και τρόφιμα που εμπλουτίζονται με ασβέστιο (χυμός πορτοκαλιού, δημητριακά, ψωμιά). Επιπλέον, με την έκθεση στον ήλιο το σώμα σας συνθέτει βιταμίνη D, η οποία συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση της συγκεκριμένης πάθησης.
Η βιταμίνη D βοηθά, επίσης, το έντερο να απορροφά ασβέστιο και να ενδυναμώνει τα οστά. Η βιταμίνη D περιλαμβάνεται σε τρόφιμα όπως τα ψαρικά, ο κρόκος αυγού, το συκώτι, και τα γαλακτοκομικά. Ακόμα η τακτική σωματική άσκηση και ο υγιεινός τρόπος ζωής, η αποφυγή του καπνίσματος και της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε την οστεοπόρωση.